Wat wil jij niet in je cosmetica

Wat wil je niet in je product:

Achterop de verpakking van een product vind je een lijst met ingrediƫnten: De INCI namen. Deze afkorting staat voor: Internationale Naamgeving van Cosmetische Ingrediƫnten.

 
 

Het eerste ingrediënt op de lijst is waar het product grotendeels uit bestaat.
Onderaan staan de ingrediënten in willekeurige volgorde wanneer er minder dan één procent van in zit.

Wat wil je niet in je cosmetica:

Minerale olie:
Op de verpakking te herkennen aan de termen petrolatum, petroleum, parafinum (liquidum), vaseline, mineral oil, Cera Microcristallina, Microcristallina WaxOzokerit en Ceresin.

Deze stoffen worden gemaakt van aardolie. Het sluit je huid af en de huid kan juist meer uitdrogen hierdoor. Omdat minerale olie wel een prettig gevoel geeft, heb je het idee dat het helpt. Helaas droogt de huid sneller uit en ga je weer meer gebruiken.

 

Op nummer 1 van meest irriterende ingrediënten staat parfum.

Zowel de natuurlijke variant als de synthetische kunnen allergische reacties opwekken. Met natuurlijk parfum bedoelen ze vaak etherische oliën. Deze kunnen dieper in de huid werken.

Geuren worden niet afzonderlijk opgenomen in de INCI lijst. De reden hiervoor is dat een geurige stof kan bestaan uit 100 enkele geuren. de omschrijving "Parfum" volstaat.
Als deze geurstoffen bekend staan om allergische reacties uit te lokken, moeten ze afzonderlijk vermeld worden.(zoals limoneen, linalool of Hexyl Cinnamal)

 

Conserveringsmiddelen staan op nummer 2 van de lijst met meest irriterende ingrediënten.

Parabenen zijn waarschijnlijk de bekendste conservingsmiddelen:

Proplylparaben: Metylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben en Isopropylparaben: Deze beïnvloeden de hormoonhuishouding en kunnen celdodend werken. Ook zorgen ze dat de huid sneller kan verouderen. Heel veel producten bevatten helaas nog parabenen. Check snel jouw producten!


«   »