Home » Blog

Natuur cosmetica, waarom is het beter?

 

 

Een gemiddelde Europese vrouw gebruikt gemiddeld 2,5 kilo aan verzorgingsproducten per jaar!  Gemiddeld 12 verschillende producten per dag en totaal dus meer dan 126 ingrediënten die jij per dag op je smeert / binnenkrijgt.

 

 

Gelukkig worden er steeds meer mensen bewust van welke producten ze gebruiken. Niemand wordt blij van chemische ingrediënten die de huid afsluiten of haar natuurlijke functies belemmeren.

 

In natuurcosmetica vind je ingrediënten die uit de natuur gewonnen worden. Dit kan volledig natuurlijk zijn of een deel hiervan. Houd er rekening mee dat als er maar een klein beetje natuurlijke ingredienten inzitten, dit wel  'natuurlijke cosmetica' genoemd mag worden. Deze zogenaamde greenwashing producten bevatten (meestal) meer natuurlijke ingrediënten dan conventionele cosmetica. Maar het merendeel van de ingrediënten zijn nog steeds dezelfde schadelijke ingrediënten.

 

Ik geloof dat het een vorm van respect hebben voor je eigen lichaam is door jezelf te verzorgen met goede, natuurlijke producten. Deze natuurlijke producten verstoren het evenwicht van je huid niet, maar voedt en herstelt het op natuurlijke wijze. Ze passen beter bij onze eigen huid structuur en cellen en is vaak ook beter voor het milieu. Denk maar aan de plastic bolletjes die via het riool in de zee terecht komen. 

 

Ook steeds meer bedrijven zijn bewust bezig met verpakkingen die gerecycled kunnen worden, ingrediënten die fair trade worden geteeld en producten die gemaakt worden met respect voor mens dier en milieu. Hier wordt iedereen toch blij van. 

 

Doet mij denken aan de uitspraak:

We hebben de aarde niet geërfd van onze ouders, maar we hebben haar in bruikleen gekregen van onze kinderen.

 

 

Is natuurlijk altijd beter?


Nee. Onze natuur bevat ontelbaar veel planten, kruiden en bomen die zeer giftig zijn en die helemaal niemand op zijn huid zou willen gebruiken. Of een natuurlijk product een positief effect heeft op je huid, is ook afhankelijk van hoe het ingrediënt gewonnen en verwerkt wordt.

 

Je huid kan reageren op een synthetisch product, maar ook een natuurlijk product kan irritatie veroorzaken wanneer er een - voor jou - te hoge dosis van een bepaald ingrediënt in zit, of iets waar je gewoon niet tegen kunt.

Neem als voorbeeld Parfum. 

Dit bestandsdeel kan zowel natuurlijk als synthetisch een allergische reactie kan veroorzaken. 

Door een irritatie of allergische reactie gaat je huid snel achteruit. Rode vlekken, jeuk en andere onaangename reacties kunnen tot snellere huidveroudering leiden. Je huid wordt sneller dunner en de vezels die je huid stevig houden ( Collageen en Elastine ) worden afgebroken. 

 

 

Dus kies je producten en ingredienten met zorg uit! Heb je geen zin om dit zelf uit te zoeken? In mijn praktijk ben je van harte welkom voor een gratis huid en product advies. Ga naar de online agenda maak gelijk je afspraak! 

 

 

Lees meer »

Tuin inspiratie

Het voorjaar komt eraan! Leuk! Overal zijn leuke en handige tuin idee├źn op te doen. In alle folders van de grotere tuin centra staan inspiratie tips! Ga er eens langs en maak foto's van wat je mooi vind. Pintrest is hier ook heel handig voor! Deze kwam ik bij de IKEA tegen. Heel handig voor de kleinere tuinen die toch groen in hun tuin willen. Zoiets kan je natuurlijk ook zelf maken :D

Groene groetjes, Lucie 

Lees meer »

Vlekkenplan

Wil jij je tuin aanpakken en weet je niet precies waar je moet beginnen? Probeer eens een vlekkenplan te maken. Als je in je ontwerp of schets alle ramen, deuren en in-en uit gangen heb getekend, kan je een grove indeling maken wat je in je tuin wilt. Bijvoorbeeld gras, terras, schuur, border met planten. Per element pak je een kleur en je gaat kleuren. Het is handig als je ook alvast in je tuin tekent waar de veel zon / schaduw is. Zo kan je rekening houden met het invullen van je vlekkenplan. Eigenlijk is het een grove schets van de verschillende elementen in je tuin. Het kan je veel duidelijk geven van je toekomstige indeling van je tuin! Veel plezier ermee!

Groene groetjes, Lucie 

Lees meer »

Waarom wil jij water in je tuin?

Water kan leven brengen in je tuin. Het kan betoveren, verleiden en ontspannen. Het is een natuurlijk element en heeft altijd een soort aantrekkingskracht tot mensen en zeker tot kinderen.
Het kan ook als drinkbak fungeren voor allerlei beestjes zoals vogels en kikkers. Het komt het beste tot z'n recht in het juiste natuurlijk licht evt. aangevuld met mooie verlichting (spot) in het water. Er is tegenwoordig zoveel mogelijk!
Er zijn zelfs voorgevormde vijvers en zwembaden. Vaak gemaakt van harde kunststof. Tegenwoordig zie je ook veel natuurlijke vijvers en waterelementen. Waar soms het regenwater wordt gebuikt als opvang om zoveel mogelijk water in de tuin te houden. Voor ieder wat wils!

Groene groetjes Lucie 

Lees meer »